Traducere nouă : O perspectivă europeană legată de campania de vaccinare împotriva Covid-19

, de Alicja Rajpert, Davide Emanuele Iannace, Florian Bauer, Isabelle Walker, Sophia Berrada, Sven-Alexander Gal

Toate versiunile acestui articol : [Deutsch] [English] [français] [italiano] [polski] [română]

Traducere nouă : O perspectivă europeană legată de campania de vaccinare împotriva Covid-19
Campania de vaccinare Claudio Centonze © Uniunea Europeană, 2021

Este 2021 și virsul COVID-19 nu și-a pierdut încă influența asupra lumii. Mare parte a Europei este sub imperiul măsurilor de restricție. În același timp, eficiența vaccinurilor confirmate aduce o rază de speranță, iar campania de vaccinare a început în statele membre ale Uniunii Europene.

În acest articol colectiv vom prezenta detalii din mai multe țări europene(Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Polonia și desigur, de la noi din România) despre cum se desfășoară campania de vaccinare.

România Europeană - Sven Alexander Gal:România:Debut fulminant al campaniei de vaccinare coordonate de Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu

Campania de vaccinare a început în România exact în ziua, pe care Comisia Europeană a declarat-o ca fiind ziua V, adică 27 decembrie 2020. Prima persoană vaccinată pe teritoriul României a fost Mihaela Anghel, o tânără asistentă, care lucrează la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București și a fost parte a echipei, care a preluat primul pacient infectat cu virusul COVID-19 din România. Până la data de 1 februarie 2021, fuseseră imunizate cu cel puțin o doză 475086 de persoane, iar doza de rapel a fost luată de 123049 de persoane la nivel național, ceea ce ne face să considerăm startul campaniei de vaccinare o reală reușită. În prima etapă, a fost vaccinat personalul medical, iar etapa a fost finalizată cu succes. A doua etapă a cuprins persoanele în vărstâ(65+), bolnavii cronici și așa numiții “lucrători esențiali”. Probleme mai mari au fost în momentul demarării celei de-a doua etape de vaccinare, cunoscuta platformă online(https://vaccinare-covid.gov.ro/) având probleme de funcționare, datorită traficului foarte ridicat. De asemenea, o mare problemă a campaniei de vaccinare a fost reprezentat și de întârzierile celor de la Pfizer BioNTech în livrarea dozelor de vaccin, lucru ce a dus la o mare confuzie. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a decis decalarea imunizărilor programate cu 10 zile, în cazurile imunizării cu prima doză. De exemplu, o persoană programată pe 1 februarie ar urma să fie imunizată pe 11 februarie. Această decizie a fost luată pentru a asigura dozele de rapel.

Situația politică joacă și ea un rol important. Campania de vaccinare a fost demarată la doar câteva zile după învestirea noului guvern, format din formațiuni pro-europene(Partidul Național Liberal, Alianța USR-PLUS și Uniunea Democrată a Maghiarilor din Românilor). Partidul de opoziție eurosceptic Alianța pentru Unirea Românilor consideră vaccinul ca fiind ineficient. Formațiunea este cunoscută pentru protestele anti-mască.

Ministerul Sănătății a demarat o campanie pentru a informa lumea legat de vaccinare. Diferite personalități, considerați luptători în prima linie cu virusul cum au fost Beatrice Mahler, Mihai Craiu sau Adrian Marinescu au apărut în aceste clipuri, dar și asistenți medicali. Numărul mare de persoane care nu vor să se vaccineze rămâne încă ridicat.

Eurobull - Davide Emanuele Iannace:Italia și vaccinarea. Cum merge?

Campania de vaccinare a demarat în Italia pe 27 decembrie. Conform datelor oficiale, publicate în fiecare zi de către Guvern până la data de 17 ianuarie 2021, 1118594 de persoane s-au vaccinat la nivel național. Cei de la Pfizer au declarat că anumite întârzieri pot fi prevăzute, datorită renovărilor suferite de fabrica de la Antwerpen în vederea creșterii capacității de producție.

În ciuda unui rezultat pe care-l putem considera unul bun, campania face încă obiectul unor nemulțumiri. Partidele din opoziție protestează împotriva ineficienței arătate de Domenico Arcuri, comisar special numit de Conte din martie 2020 pentru a se ocupa de gestionarea măsurilor de siguranță privind prevenirea infectării cu COVID-19. De asemenea, și unii președinți de regiune protestează pentru că ei consideră distribuția făcută de guvernul central de la Roma, ca fiind una inechitabilă.

În același timp, cu toate că Ministerul Sănătății a investit în campanii de informare, numărul celor care nu vor să se vaccineze rămâne încă ridicat.

Cu toate că programul este în demaraj, iar ritmul crește pentru a ține pasul și pentru a asigura o cât mai bună imunizare, adevăratul dubiu nu este legat de vaccinul în sine, ci dacă măsurile de protecție o să poată stopa răspândirea virusului. Italienii devin din ce în ce mai nerăbdători după ce un nou set de măsuri de carantinare au fost anunțate în câteva regiuni. Sentimentul că guvernul nu face destul pentru a compensa daunele rezultate de pandemie și criza politică, provocată de retragerea partidului lui Matteo RenziI(Italia Viva) de la guvernare au creat o mare insecuritate. Ca de obicei, de acest lucru duce la creșterea în sondaje a partidelor populist-naționaliste în sondaje(LEGA, Fratelli d’Italia). De asemenea, mulți oameni încep să ajungă să respingă măsurile de protecție instituite de guvern.

Printre întârzieri și lipsa încrederii populației, există un risc ca virusul să se răspândească mai rapid decât vaccinul, făcând ca sacrificiile făcute de țară în ultimul an să meargă pe apa Sâmbetei. Singura șansă este pe de o parte, menținerea ritmului de vaccinare și continuarea campaniei de informare și pe de altă parte, este necesar ca guvernul să recâștige încrederea populară pentrru a nu avea parte de acte de nesupunere civică ce pot cauza un al treilea val al COVID-19.

Le Taurillon - Sophia Berrada-Franța-Scepticism în țara lui Pasteur

Pandemie sau nu, vaccinarea în Franța a fost mereu un subiect dificil. Țara, care l-a dat lumii tocmai pe inventatorul vaccinului, Louis Pasteur, este și țara în care scepticismul legat de vaccinuri este și cel mai ridicat. Chiar dacă laboratoarele promiteau vaccinuri eficiente, un studiu publicat pe 17 noiembrie de fundația Jean Jaures a arătat un grad ridicat de scepticism legat de vaccinare la nivelul populației franceze. În acel studie, 54% din populația Franței s-a declarat în favoarea vaccinului, 24% au declarat că probabil nu se vor vaccina, iar 19% au spus că în mod sigur nu se vor vaccina. În același timp, “Hold up”, un documentar plin de teorii ale conspirației legate de vaccinare, a fost intens promovat pe social media și mai ales pe grupurile celebrelor “veste galbene” și pe grupurile de susținere ale controversatului infecționist Didier Raoult.

Opiniile antivaxxerilor par să fie luate în considerare de către guvernul francez. La o săptămână de la publicarea studiului, Emmanuel Macron a declarat că vaccinarea nu va fi obligatorie. A mai anunțat formarea unui comitet științific, dar și al unui grup de lucru pentru politici privind vaccinarea. La începtutul lunii decembrie, guvernul a anunțat că vor urma recomandările Institutului Național de Sănătate Publică și anume persoanele în vărstă, care sunt rezidente în azilele de bătrâni, alături de angajații acestor instituții se vor încadra în prima etapă în ianuarie, persoanele în vârstă și bolnavii cronici în februarie, în a doua etapă, iar restul populației în a treia etapă, în primăvară.

Debutul anevoios al campaniei de vaccinare(526 de persoane imunizate în primele 8 zile), combinată cu lipsa măstilor de protecție și întârzierea strategiei de testare de la începutul pandemiei au provocat multe controverse. Acest ritm foarte scăzut a fost datorat de constângerile logisitice privind depozitarea, problemele organizatorice privind centrele de vaccinare găzduite de aziluri(la început s-a refuzat crearea unor centre de vaccinare propriu-zise), dar și a necesității de a colecta acceptul persoanelor în cauză, în urma unei consultații făcute înainte de vaccinare.

Totuși, ritmul a fost crescut în cursul anului ianuarie:1,5 milioane dintre francezi au primit cel puțin o doză de vaccin. Întârzierile în livrare anunțate de cei de la Astra Zeneca a creat o oarecare confuzie, cu toate că eficiența vaccinului împotriva tulpinilor britanice și sud-africane a fost confirmată. Dezbaterea publică privind vaccinarea ridică și unele probleme de organizare. De exemplu, dacă persoanele tinere cu probleme mentale ar trebui să fie prioritizate? A fost o necesitate pentru autoritățile de la Bruxelles să negocieze prețurile vaccinurilor cu atâta ardoare, dacă laboratoarele prioritizează țările care plătesc cel mai mult? Ar trebui ca noile tulpini să ne împiedice să sperăm la finalul crizei în acest an?

Kurier Europejski - Alicja Rajpert: Polonia:Cum (nu) face față Polonia?

“Astăzi am vaccinat peste 60000 de persoane, ceea ce înseamnă că am trecut pragul de 1 milion de persoane vaccinate la nivel național, dintre care 150000 de persoane au primit și rapelul, iar 850000 au primit prima doză de vaccin.” a anunțat ministrul sănătății Adam Niedzielski pe 27 ianuarie.

Pentru a organiza acțiunile, Guvernul a lansat Programul Național de Vaccinare. Conform Ministerului Sănătății, Polonia a contractat peste 85 de milioane de doze, ceea ce înseamnă că e garantată imunizarea pentru 43 de milioane de de cetățeni, iar populația adultă a Poloniei este de 31 de milioane, ceea ce înseamnă că toată populația va avea posibilitatea de a se vaccina. Programul de vaccinare împotriva COVID-19 este organizat în patru etape. Etapa zero a început pe 27 decembrie și include personalul medical și angajații centrelor pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Pe 25 ianurarie, a fost demarată etapa unu, iar eligibile sunt persoanele vârstnice de peste 60 de ani, bolnavii cronici și cei care primesc îngrijiri paleative.

Cam așa arătă teoria, dar cum arată programul de vaccinare în realitate? Prima lună a campaniei de vaccinare poate cu greu fi considerată un succes. Care sunt principalele probleme? Aș zice că informațiile neclare legate de persoanele eligibile în etapa zero a vaccinării, vaccinările “peste rând” și lipsa informațiilor legate de disponibilitatea dozelor. Diversele schimbări legate de ce persoane se încadrează în faza unu a vaccinării, corelată cu probleme legate de înregistrarea online sau telefonică au rezultat într-un ritm lent de vaccinare. Ca parte pozitivă, am putea menționa și numărul încreștere de adulți polonezi, în special vârstnici, care-și doresc să se vaccineze împotriva COVID-19. Conform unui sondaj, realizat la începutul lunii ianuarie, 44% dintre persoanele chestionate au declarat că vor să se vaccineze, ceea ce reprezintă o creștere față de un sondaj similar, realizat la mijlocul lunii decembrie.

În paralel cu vaccinarea, Guvernul polonez păstrează măsurile de restricție, lucru ce provoacă pagube economiei poloneze. De asemenea, companiile afectate nu beneficiază de destulă susținere guvernamentală. Deci, nu este surprinzător, că frustrarea printre cetățeni este în creștere și mai mulți antreprenori au ales să-și redeschidă afacerile, riscând amenzi mari. Acest fenomen combinat cu ritmul destul de scăzut de vaccinare va conduce inevitabil la un al treilea val și la un număr mai ridicat de decese. Din păcate, tocmai reprezentanții Guvernului sunt cei care nu respectă regulile impuse chiar de ei, motiv pentru care tot mai multă lume nu urmează normele de protecție. Lucrurile de care avem nevoie acum sunt niste autorități, care să dea un exemplu pozitiv, dar și campanii educative cu ajutorul cărora să se crească responsabilitatea și conștiința socială. De asemenea, să sperăm și la o producție mai eficientă și la o livrare mai intensă a vaccinurilor de către companiile farmaceutice, lucru care pare singura soluție în rezolvarea acestei crize fără precedent.

The New Federalist - Isabelle Walker: Regatul Unit:Există speranță pentru 2021?

În momentul în care știrile au anunțat faptul că Regatul Unit este primul stat, care a aprobat vaccinul Pfizer BioNTech pe 2 decembrie 2020, a putut fi sesizat un mare val de reverie în rândul populației britanice. Pentru prima dată de la începutul pandemiei în Marea Britanie în luna martie, a existat un sentiment de speranță în ceea ce privește finalul pandemiei.

Un plan legat de prioritizare a fost rapid schițat. În prima etapă, au fost incluse personalul medical și angajații și rezidenții centrelor pentru îngrijireaz vârstnicilor. O comandă de 800000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech a fost plasată, iar ceea ce este cea mai mare campanie de vaccinare din istoria Marii Britanii a început.

În ianuarie 2021, campania de vaccinare este în plină desfășurare. Au mai fost aprobate vaccinurile Oxford-AstraZeneca și Moderna, dar vaccinul Moderna va fi disponibil în Regatul Unit, începând cu primăvara acestui an. Aprobarea acestor două vaccinuri reprezintă un mare pas înainte, pentru că sunt mai puțin solicitante din punct de vedere logistic față de Pfizer-BioNTech, care trebuie depozitat constant la -70 de grade.

Programul s-a lovit de o clauză a articolului 16 al protocolului legat de Irlanda de Nord, care prevedea exportul de vaccinuri către Marea Britanie. Tensiunile au început în momentul în care AstraZeneca a anunțat că nu poate livra stocul promis Uniunii Europene pentru primăvara acestui an. Această problemă a fost soluționată rapid, Uniunea Europeană renunțând la decizie.

Odată ce am început să auzim că rudele mai în vârstă au început să se imunizeze și au putut să părăsească locuințele pentru prima dată începând cu luna martie, moralul populației pare a se ridica în ciuda celei de a treia carantine. La data de 27 ianuarie 2021, 450000 de persoane au primit ambele doze. Regatul Unit își propune să vaccineze zilnic 380000 de persoane, ceea ce reprezintă vești foarte bune.

Cu tot succesul acestei campanii de vaccinare, pandemia încă rămâne o realitate, iar numărul deceselor a atins cota de 100000 de persoane în această lună, fapt ce face clar Guvernul răspunzător de unele acțiuni privind măsurile de protecție privind pandemia.

Treffpunkteuropa - Florian Bauer: Germania:Speranțele cresc pe măsură ce rata infectărilor scade

Germania trece printr-o carantină prelungită și strictă, incluzând stări de urgență în unele land-uri federale, dar în sfârșit, se vede rezultatul acestor măsuri. Rata de infectare este în scădere și, cu toate că Angela Merkel se declară precaută, datorită proliferării variantei B117, mulți germani speră la o ridicare a celor mai stricte restricții. Campania de vaccinare din Germania s-a confruntat cu niște probleme la debut, și desigur, există și o invidie față de campaniile de vaccinare ale Israelului, Statelor Unite sau a Regatului Unit, țări care au început imunizarea mai devreme și într-un mod fulminant.

Dacă problemele la debut au fost reprezentate de dificultatea de a imuniza persoanele mai în vârstă plasate în azile, obstacolele de acum sunt reprezentate de stocurile reduse de doze. Strategia de procurare a Uniunii Europene a fost puternic criticată, datorită ezitărilor, iar anumiți politicieni, mai ales cei de extremă dreaptă au sugerat faptul că Germania ar fi făcut mai bine să aibă o strategie proprie de achiziționare. Totuși, majoritatea populației susține politica de achiziție pan-europeană, dar această rată de susținere a scăzut, datorită problemelor de livrare. Sentimentul general a fost că Uniunea Europeană ar fi trebuit să aibă o strategie mai puțin interesată de preț, iar economiștii germani fac apel la investiții în creșterea capacității de producție a vaccinurilor. Recent, ministrul german al Dezvoltării s-a alăturat cauzei și susține și aprovizionarea statelor în curs de dezvoltare.

Vestea bună este scăderea gradului de scepticism în ceea ce privește vaccinarea, 75% din populație indicând că probabil sau sigur se vor vaccina. În același timp, sunt niște dezbateri dure legate de cine trebuie să suporte mai mult consecințele acestor măsuri de protecție. Lipsa măsurilor stricte pentru companii, unde lucrul de acasă a fost doar o recomandare a înfuriat foarte multă lume, mai ales, că elevii au fost forțați să stea acasă. Mai târziu, măsurile pentru companii au ajuns mai dure, cu toate că nu există un enunț, care să oblige firmele să își lase angajații acasă.

Cu toate că șansele ca anumite deziderate să fie îndeplinite, nemții speră pentru la vară și acordă o largă susținere pentru strategia Guvernului.

Vos commentaires
moderare à priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom